Dag 1: 20 juni, van Lourdes naar Barbaste

20062015_1

IMG-20150620-WA0001En daar gingen we dan op pad, 8 fietsers en 2 begeleiders, om 8.40 hedenochtend. Vanuit een bewolkt Lourdes vertrokken we in de richting van Barbaste, onze eerste etappeplaats. De eerste verrassing kwam al na ongeveer 15 kilometer, want de hellingshoek van de eerste klim was toch net iets steiler dan de voorspelling uit het routeboek. Maximaal 16%, dat had de routecommissie niet besteld.

Maar de route was schitterend en zeker toen de zon erbij kwam en de wolken verdwenen, waren de uitzichten geweldig. De route werd gevolgd via de GPS fietscomputers van Henk en Ad en al snel werd daar een goede routine in gevonden. Wel bleek dat de route over een kilometer of 3 grindpad liep, en daarvoor zijn we omgereden.

Na zo’n 50 kilometer werd het tijd voor versnaperingen van Sjef en Dré, maar helaas konden we ze niet vinden op het afgesproken stuk route. Via gebrekkige telefoonverbindingen werd geprobeerd contact te maken, en na 3 keer bellen bleek dat we elkaar op een of andere manier gemist hadden. Een nieuwe afspraak werd gemaakt bij 70 kilometer. Onze volgers beschikken over een lijst die kilometer voor kilometer de GPS coördinaten weergeeft van de route van de fietsers, zodat ze die in de TomTom kunnen invoeren. Maar bij 70 kilometer geen bus, en weer geen eten en drinken. (luister naar het interview)

Uiteindelijk hebben we elkaar gevonden in Plaisance, bij de kerk, onder een boom, in de schaduw.

Wat bleek: de GPS coördinaten op papier voor de volgers waren in een andere code weergegeven dan die de TomTom gebruikt. Wist iemand dat er verschillend GPS codes waren? Wij niet, maar sinds vandaag weten we dat er zo’n 20 zijn, waarvan 3 veel gebruikt worden. En de fietscomputers en de TomTom gebruiken dus verschillende. Na een heerlijke, uitgebreide lunch in Barbaste gingen we weer verder. De klimmetjes waren af en toe wat steil, maar het ging prima. Verder was het prachtig weer, 26 graden, met een beetje noordenwind tegen. Rond half 6 kwamen we aan in Barbaste.

 

20062015_2Omdat het vanavond wagenspel is op Strijp hebben we uit de categorie “grappen onderweg” er eentje toegevoegd, bij voorkeur te lezen in Linds dialect: We reden langs een klein gehuchtje, waar een bordje stond: “Le Pin”. Een renner merkte op: Hé, hier kan-de pinnen! Een andere renner: Of hier wont un pin

Fijne kermis, wij gaan eten en rusten want de rit van morgen belooft een zware te worden.