Dag 4: 23 juni, van Pierre Buffière naar La Châtre

1

Vandaag zijn we om iets over half 9 vertrokken uit Pierre Buffière. De hemel was voor de eerste keer tijdens onze 9-daagse wat bewolkt, en het was nogal fris. Vanmorgen hebben we de zon nauwelijks gezien, maar na de middag was hij er weer volop. De wind uit het noorden was stevig, wat de etappe extra zwaar maakte. Het eerste deel van de route, de superlatieven kunnen uit de kast want het was nog mooier dan gisteren, voerde naar St. Léonard de Noblat, waar we op de Pelgrimsroute naar Santiago kwamen. We kwamen ook pelgrims tegen, want wij volgen de route de andere kant op. Bij de eerste stop na 55 kilometer was het fris, maar 16 graden, en het waaide dus flink. Terwijl wij de vlaai oppeuzelden (we missen niks van de Kermis) kwam er een geëmigreerde Nederlander die met zijn hond aan het wandelen was polshoogte bij ons nemen.

Wielrenner Jan Tutelaers vanuit Frankrijk op Radio Horizon bij Erik-Jan de Sterke met een live verslag over het verloop van de dag. Hoor hier het radiofragment van dinsdag 23 juni: http://koenvandervorst.nl:81/svdr/france23-6.mp3

2

We vervolgden langs hele rustige wegen, prachtige uitzichten, en een werkelijk schitterend  landschap. In de Creuze is veel extensieve veehouderij, en de koeien stonden met hun kalfjes rustig in de wei te grazen, terwijl wij voorbij raasden. Via Le Grand Bourg en La Souterraine kwamen we uiteindelijk in onze vierde etappeplaats, Châtre. Vandaag kunnen we de eerste lekke band noteren. Dré had eerder in de week al een lekke band van de bus kunnen voorkomen door een schroef tijdig uit het rubber te verwijderen, maar de steen die de band van Peer vd Boomen doorprikte was de oorzaak van de eerste malheur wat dat betreft.   We hebben allemaal nog hele goeie moraal, al was het vandaag met ongeveer 2500 hoogtemeters een van de zwaarste etappes. Voor wie niet zo goed in het wielrennen zit, dit komt ongeveer overeen met drie alpenreuzen!! Maar geen zorgen, we gaan het allemaal halen!   De verzorging onderweg was weer excellent. Het eten en drinken is zo goed verzorgd dat de chef d’Équipe Sjef van der Aa bang is dat we aankomen, wat waarschijnlijk tot gevolg heeft dat we op dieet moeten. De renners zijn heel gedisciplineerd in het peloton, maar als het over eten en drinken gaat zijn ze zo eigenwijs dat ze elk advies negeren.   En dan de dag van morgen. 175 kilometers voor de boeg op de dag van St. Jan, de langste etappe. We zullen op tijd moeten vertrekken om tegen 6 uur ’s avonds binnen te zijn.

3