Etappebeschrijvingen

 

routekaart

1

Lourdes – Rozenkransbasiliek (onder) en Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis (torens) (foto www.carolus.be/reizen)

De eerste etappe leidt ons vanuit Lourdes en de uitlopers van de Pyreneeën door de Gers en de Lot-et-Garonne naar Barbaste. Het parcours deze eerste dag is in eerste instantie dalend, later heuvelachtig.

 

 

 

2

Barbaste – Le Moulin des Tours (foto www.justacote.com/barbaste-47230/site-touristique)

De tweede etappe gaat door de Lot-et-Garonne naar de Gironde en bij Sainte Foy-la-Grande steken we de rivier de Dordogne over om in het gelijknamige departement te komen. We zitten dan ter hoogte van Bordeaux. Door Henk Antonissen is ons een traditionele “midi” beloofd in Vaudu, de plaats waar Henk enkele jaren met zijn gezin gewoond heeft. Dat zal na zo’n 130 kilometer op die dag zeker smaken! Wel oppassen met de wijn, want in de resterende 30 kilometer naar Ribérac moet nog wat hoogteverschil overwonnen worden.

 

3

Ribérac (foto www.francethisway.com)

In de derde etappe volgen we in eerste instantie de rivier La Dronne stroomopwaarts, dus met vals plat. Deze etappe is met 123.5 kilometer de kortste, maar qua parcours misschien wel een van de zwaardere ritten uit onze tocht. We rijden door de Dordogne, en onderweg komen we nog wat echt klimwerk tegen. Bij eindpunt Pierre Buffière, onder Limoges, hebben we het Parc Naturel Régional du Perigord Limousin doorkruisd en zijn we in de Haute Vienne aangekomen.

 

4

Parc Naturel Régional du Perigord Limousin (kaart www.parcs-naturels-regionaux.tm.fr)

Inmiddels tekenen we etappe vier. Vanaf Pierre Buffière volgen we enkele dagen de route “Langs oude wegen en Pelgrimssteden”. De Creuze wordt vandaag aangedaan, waarna de route ons leidt door de Indre.

 

 

5Le Grand Bourg (Creuze) – L’église de l’Assomption de la Très Sainte Vierge (De Kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd) (foto roch-jaja.nursit.com)

Via La Châtre, het eindpunt van etappe vier, vervolgen we onze pelgrimsroute in de Cher in de richting van Nevers. Hier ligt Sainte Bernadette opgebaard. De vijfde etappe is de langste, met het venijn duidelijk in de staart. We komen in de Bourgogne streek, in het departement Nièvre. Vlak voor aankomst in Corbigny steken we de rivier L’Yonne over, morgen zullen we het gelijknamige departement aandoen.

 

6

L’Yonne (http://mickaelmerley.com)

Op deze 24e juni zullen we logeren in een hotel aan de Avenue St. Jean. Sjef heeft het er op uitgezocht, zou je denken, maar we weten niet of het de laan van de Doper of de laan van de Evangelist is. Iets om na te vragen.

Vanaf Corbigny gaat etappe zes naar het noorden, in de richting van Troyes. Tot aan Auxerre volgen we de Yonne. We ruiken de Champagne streek als het ware al, en in etappeplaats Bréviandes zijn we ook in deze streek gearriveerd, in het department Aube.

 

7

Troyes (foto www.reisroutes.be)

Etappe zeven voert verder naar het noorden, over de rivier de Aube naar de Marne, langs wijngaarden. Etappeplaats Buzancy bereiken we na een kleine 170 kilometer. Vanaf hier gaan we de route “Langs oude wegen en Pelgrimssteden verlaten. Deze route voert door de Ardennen naar Maastricht en Aken, maar de Ardennen laten we “rechts” liggen. Buzancy ligt overigens in het Franse departement Ardennes, dus helemaal vlak is ook zeker niet.

 

 

8Buzancy – (foto François Goglins / commons.wikimedia.org/wiki)

Etappe acht voert ons naar België. Bij Sedan verlaten we Frankrijk en via Beauraing en Dinant gaan we langs de Maas naar Namen. Toch hier en daar nog pittig hoogteverschil, maar langs de Maas gaat het stroomafwaarts.

 

 

 

 

9

Dinant – Citadel (foto www.citadellededinant.be/

De negende etappe is de rit naar huis. Het terrein wordt steeds bekender. Via Tongeren, Bree en Bocholt bereiken we bij Hamont de grens. Het laatste stuk gaat via Gastel en een klein stukje Soerendonk via Paaldijk en Jansborg naar de Strijperstraat. Het laatste pijltje op de routeplanner staat dan voor “linksaf” de Strijperstraat…
Na zo’n 1410 kilometer, het mag er eentje meer of minder zijn, bereiken we na negen dagen Strijp.

 

 

91

Strijp – Winkel Coöp. St. Jan (foto Erik van Asten)