Het laatste reisverslag van Ad de Groof..... Dag 8: 27 juni, van Buzancy naar Namen

We zijn vanmiddag om iets voor half 6 aangekomen in Namen, onze laatste etappeplaats op weg naar Strijp. We hebben een prachtige rit beleefd, met de start vanmorgen in Buzancy. Het jonge stel dat het oude hotelletje waarin we logeerden sinds anderhalf jaar runt heeft ons uitgezwaaid. Het was er buitengewoon goed en gastvrij.

Vannacht heeft het geonweerd en geregend, en bij de start was er veel bewolking en vooral veel wind. Dit keer in de noordwestelijke hoek, dus we hebben hem de hele dag tegen gehad. In de afdalingen met wind tegen werden dan ook geen hoge snelheden bereikt. Want dalen hebben we ook gedaan, omdat we vandaag toch weer ongeveer 2000 hoogtemeters hebben gemaakt.

IMG-20150627-WA0003De eerste stop was aan de Belgische grens, niet ver van Sedan. Van daar uit reden we door de prachtige Ardennenwouden naar Beauraing. Willy en Helene Bax die daar wonen, hebben ons bijzonder gastvrij ontvangen met koffie en voor ieder twee stukken vlaai, en we hebben “zun best gebuurt”. Dank nogmaals dat we op onze weg naar Strijp hier aan mochten leggen.

Vanuit Beauraing ging de route naar Dinant, bekend van de Citadel, die we hoog boven onze helmen zagen. Het was er druk, deze zaterdag. We bleven aan de oostkant van de Maas, gelukkig werd het verkeer iets rustiger toen we van de hoofdroute afgingen. De aanwezigheid van coureurs op de openbare weg wordt niet door iedere Fransman en Belg geapprecieerd, en sommigen passeren zo kort langs in hun zwarte Audi dat je er kwaad van wordt.

Na een laatste lastige klim van 5% gemiddeld kwamen we bij het hotel aan, waar Peter Bax en Johan Bax ons op stonden te wachten. Geweldig dat jullie helemaal uit Strijp gekomen zijn om ons moed in te praten voor de laatste etappe!IMG-20150627-WA0006

De laatste etappe voert ons via Hoei, waar de allerlaatste col beklommen moet worden, naar Tongeren, Bree en uiteindelijk via Hamont naar Leenderstrijp. Alle renners en begeleiders kijken er naar uit om morgen rond de klok van 3 uur Strijp te bereiken.

En dat wil dus ook zeggen dat dit het laatste etappeverslag is van de coureur-reporter die het met plezier gedaan heeft. Johan vertelde ons dat iedereen geweldig met ons meeleeft en dat doet ons allemaal zeer goed en geeft ons moraal voor morgen.

Maar een ding niet vergeten: de renners reden met veel plezier voor een goed doel: namelijk de toekomst van de School op Strijp. Laten we hopen dat al onze kilometers vanaf Lourdes bijdragen aan een goede school die nog tot  in lengte van jaren kan blijven bestaan.

De acht boerenzonen op de fiets hadden, ondanks het feit dat ze hard kunnen trappen, zonder school niks kunnen bereiken.

 

 

IMG-20150627-WA0008